Kimyasal Değerleri - Trabzon Yüzme Kursu
05346100284 trabzonyuzmeakademisi@gmail.com

İletişim Bilgilerimiz

  • Üniversite Mahallesi, Ahmet Suat Özyazıcı Cad. Mehmet Akif Ersoy Spor Kompleksi, Ortahisar / TRABZON
  • trabzonyuzmeakademisi@gmail.com
  • 05346100284
  • 05346100284

Sosyal Medyada Biz

Kimyasal Değerleri

Kimyasal Değerleri

Havuzlarda PH Değeri Nasıl Olmalıdır?

PH değeri, suyun asidik veya bazlık derecesini gösteren değerdir. Havuzlarda bu değer, test kitleri aracılığı ile ölçülebilir. İdeal bir havuz suyu için asit ve baz dengesinin sağlanmış olması gerekmektedir. Eğer bu denge gereken değerlerde değilse, bazı maddeler kullanılarak denge sağlanabilir. Günümüzde kullanılan havuzlardaki ph değerinin 7.2 - 7.6 değerleri arasında olması gerekmektedir. Ayrıca klor uygulamasından önce ph değerinin ölçülmesi, klorun işlevini daha iyi yerine getirebilmesine yardımcı olmaktadır.

Havuzlardaki PH değeri 7.6 üzerine çıktığında havuzu kullanan kimselerin cildinde bazı tahrişler meydana gelebilir ve bu şekilde vücut enfeksiyonlara açık bir hale gelir. Bunun dışında ph değerinin yüksek olması klorun işlevini yitirmesine de neden olmaktadır. Bu değer 7.2'nin altına düştüğünde ise, havuz inşasında kullanılan havuz malzemeleri kolayca aşınmaya başlar. Özellikle metal içerikli aksamlar da aşınma daha gözle görülür bir halde olmaktadır. Havuzun ölçülen ph değeri yüksek ise, sodyum bisülfat, sodyum hidrojen sülfat adı verilen maddeler kullanılarak değerler düşürülebilir. Eğer değerler düşük ise, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit kullanılarak değerler dengelenebilir.

Havuzlarda Klor Değeri Nasıl Olmalıdır?

Klor, havuzların dezenfekte olmasını sağlayan kimyasal maddedir. Özellikle halka açık olan yerlerde klor kullanımı çok bu yüzden çok önemlidir. Günümüzde tüm dünyadaki havuzlarda kullanılan klor, sıvı ve granül olarak satılmaktadır. Bu her iki türü de güvenle kullanılabilir. Bir havuzda olması gereken klor değerleri havuzun açık havuz veya kapalı havuz olması ile doğru orantılıdır. Eğer klor kullanılacak olan havuz kapalı bir havuz ise, serbest klor değerlerinin 1,00- 1,50 ppm arasında olması yeterlidir.

Havuz açık bir havuz ise, 1,00-3,00 ppm değerlerinde olması gerekmektedir. Ancak serbest klor değeri kadar bağlı klor değerinin de ölçülmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bağlı klor değeri kapalı ve açık havuzlar için ortak olarak ölçülür. Buna göre bağlı klor değerinin maksimum 0,2 ppm değerinde olması gerekmektedir. Havuzlardaki bu değerler havuz görevlileri veya havuzu kullanan kişiler tarafından sürekli ölçülerek, kontrol altında tutulmalıdır.

whatsapp